De kracht van wetenschappelijk gedreven innovatie
BIO
Andy Lürling is founding partner van het Eindhovense LUMO Labs. Samen met medeoprichter Sven Bakkes investeert hij in start-ups die opkomende technologie inzetten om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren, waaronder duurzame steden en onderwijs.
“Onze rol binnen TTT-AI bestaat uit een aantal stappen. We koppelen de juiste partijen, verstrekken de initiële financiering en begeleiden de start-ups naar de volgende fase. Ook kijken we of er behoefte is aan de innovatie, is er een markt voor?”
Positief resultaat
“We zijn heel blij en positief over de start-ups die zijn voortgekomen uit TTT-AI. Er waren ook wat obstakels in het proces maar dat had geen effect op het resultaat. De samenwerking kwam wat traag op gang omdat verschillende Kennistransfer Offices (KTO) nog mensen in dienst moesten nemen. Wij konden gelijk aan slag. Wat slimmer zou zijn is eerst het geld aan de universiteiten geven om op te starten. Daarna zorg je dat er geld is voor het verdere traject, via investeringspartners zoals wij.”
Zeker bij AI is het erg belangrijk om snelheid te hebben.
Snelheid belangrijk bij AI
“De waarde van een Thematische Technologie Transfer voor AI is dat de spin-outs van de kennisinstellingen vaak net even iets complexere technologie hebben ontwikkeld of dat er meer of exclusievere datasets aan ten grondslag liggen. Daardoor is er een tijdsvoorsprong, en mogelijk ook een voorsprong op intellectueel eigendom. Het idee is moeilijker te reproduceren dus heb je meer tijd om het op de markt te brengen.
De kennisinstellingen hebben de technologie in huis en de promovendi die het bedenken en maken. Daarnaast is het goed om een pool van ondernemers te hebben die je kunt koppelen aan wetenschappers. Zij kunnen het commerciële en operationele deel oppakken. Bij AI is het erg belangrijk om de vaart erin te houden.”
We openen ons netwerk voor deelnemers
Volgend fonds verwacht
“Ons eerste fonds is nu gesloten voor nieuwe investeringen. Er is nog wel geld over voor doorfinanciering van succesvolle start-ups. In de zomer verwachten we ons volgend fonds aan te kondigen, daarin staan we ook weer open om in spin-outs van kennisinstellingen te investeren. We geloven in de kracht van wetenschappelijk gedreven innovatie.”
De resultaten van het TTT-AI fonds zijn er. Ook zijn er al start-ups die vervolginvesteringen ophalen. Andy Lürling – LUMO Labs - noemt er een paar:
Healthplus.ai ontstond vanuit een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Radboud UMC. Door hergebruik van bestaande data voorspellen zij het risico op bacteriële infecties na een operatie voor de individuele patiënt. Gevolg: minder infecties en sneller herstel. Andy: “Healthplus.ai is al CE-gecertificeerd en op de markt. Er komt nu een seed-investering aan en investeerders zien het echt zitten want er zijn veel biedingen.”
Autoscriber ontstond aan het LUMC. Deze start-up heeft een speech-to-text technologie ontwikkeld waardoor artsen meer dan vijftig procent op hun computer-tijd kunnen besparen. Terwijl de arts met de patiënt in gesprek is wordt het elektronische patiëntendossier automatisch ingevuld. Naast een enorme tijdbesparing wordt ook de kwaliteit van de verslaglegging verbeterd. Deze data kan ingezet worden om de zorgverlening te verbeteren. Andy: “Als we zien hoe hoog de medische kosten zijn die we als samenleving maken dan kan dit niet alleen tijd maar ook veel geld besparen.”
HULO.ai uit Leeuwarden is ontstaan aan het Wetsus, het Europese ‘centre of excellence’ voor duurzame watertechnologie. Op basis van AI ontwikkelden zij een technologie om in een heel vroeg stadium lekkages te detecteren in waterleidingen met behulp van sensoren. Dit geeft naast het detecteren ook zeer nauwkeurig aan wáár het lek zit. Andy: “Als je bedenkt dat leidingnetwerken honderden tot duizenden kilometers lang kunnen zijn, dan scheelt lokalisatie op straatniveau heel veel tijd. In Parijs lekt vijftig procent van het drinkwater weg. Deze technologie is een oplossing voor een daadwerkelijk probleem.”
Whispp is een door AI ondersteunde spraaktechnologie voor mensen met een ernstige stembeperking, bijvoorbeeld door kanker, of voor mensen die ernstig stotteren. Door middel van fluisteren krijgen mensen met deze app hun originele stem terug, inclusief de intonatie wat ook de emotie terugbrengt. “Op een beurs in de VS kwam de CEO van Microsoft speciaal voor Whispp naar de Nederlandse stand. Whispp werd voorgesteld aan het inclusiviteitsteam van Microsoft om het te integreren in Teams. Deze app draagt bij aan inclusiviteit. Mensen met stemproblemen kunnen zo beter deelnemen aan het dagelijks leven en aan werk.”